Kenmerken Derealisatie

De vervreemding of onwerkelijkheid door derealisatie maakt dat de wereld om je heen vreemd en onwerkelijk is. Derealisatie is één van de drie facetten van een depersonalisatie/derealisatie stoornis.  De andere twee facetten zijn  depersonalisatie en dissociatie. 

Derealisatie is een ongemakkelijk, naar en onprettig gevoel alsof er iets niet klopt. Op de één of andere manier ziet het er vreemd uit en voelt het vreemd. Gedesoriënteerd, alsof je draaierig bent. Je voelt je uit het veld geslagen. Alsof je er even niet bij bent. Soms klinken de geluiden ook op afstand. Je voelt je een robot en niet meer echt. Alsof je in een droom leeft. Een glazen wand tussen jou en de wereld. De mensen lijken wel onecht, alsof het een poppenkast is.  Even herken je je familie en/of partner niet meer. Je herkent je huis niet meer. Brainfog. Concentratieproblemen. Piekeren en slaapproblemen. Het raakt je ook niet meer zo, waarom zou je meedoen als het toch niet echt is.

Bij of door de derealisatie komen ernstige vormen van stress, angst (soms hyperventilatie) en paniek.

Derealisatie kan een normaal en tijdelijk fenomeen zijn. Jezelf even uit het veld geslagen voelen, na een heftige ervaring in je leven. Zoals rouw, verlies van een baan of een verhuizing of iets dergelijks en dan lost de derealisatie ook meestal weer snel op.

Chronische losstaande derealisatie wordt een probleem omdat het het niet meer oplost. Je wordt er bang van en je kunt niet meer terug naar de normale werkelijkheid. Mogelijk ben je bang om gek te worden. Je probeert het te snappen, te analyseren. Je vraagt je af waarom. Je merkt dat concentreren ook niet meer goed werkt. Je bent steeds aan het checken of het er is. Het houdt je bezig, je kan het niet accepteren, het maakt je angstig, machteloos, radeloos en je blijft er tegen vechten.

Bij of door chronische derealisatie komen naast ernstige vormen van stress, angst en paniek soms ook burnout en depressie voor.

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727

 

 

Vervreemding en onwerkelijkheid

Vervreemding is altijd een reflectie over hoe het voelt, je bent vervreemd van je gevoel. Als de wereld vreemd aanvoelt komt dat omdat je niet bij je eigen gevoel bent, maar in (de controle van )  je denken zit, en niet ontspanenn bij je eigen gevoel bent. Vaak is de vervreemding een schrik-reactie op angst. Bij vreemd hoort niet-eigen.

Onwerkelijkheid slaat op niet echt, en dus ook niet-eigen. Net als bij vervreemd, is dit niet-eigen of afgescheiden van een centraal kenmerk van derealisatie.

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727

 

Normale tijdelijke derealisatie/depersonalisatie.

Een uitleg voor mensen die geen derealisatie hebben, zodat ze zich een idee kunnen vormen wat derealisatie is.
De normale vorm van derealisatie is het desorienterende gevoel van emotionele ontwrichting zoals dat bij flink grote veranderingen als verhuizing, verlies en scheiding optreed, maar ook slaapgebrek en medicijnvergiftiging. Normaal gezien lost deze desorientatie ook weer snel op. Bij slaapgebrek ben je over je slaap heen, en speelt er een onvermogen om gewoon weer los te laten, gewoon weer in je lijf te zakken. Je voelt de moeheid niet meer.

Wil je van je derealisatie klachten af?

Echte chronische derealistie.

Derealisatie vrouw raam
Derealisatie vrouw raam

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727