Oorzaken Derealisatie en Depersonalisatie

Oorzaken en werkingsmechanise derealisatie en depersonalisatie

 • Luxerend trauma
 • Werkingsmechanisme
 • Onderliggend kwetsbaarheid (zie rechter kolom)
 • Gevolgen van de derealisatie
 • Mechanismen die derealisatie onderhouden.

Luxerend trauma
Het ontstaan van depersonalisatie, derealisatie en dissociatie ligt bijna altijd bij een duidelijk moment, een zeer stressvolle periode of een duidelijk trauma. Luxerend betekent ontwrichtend (startpunt). Trauma in de psychotherapie betekenis betekent  dit is te levens-bedreidgend, en conclusies worden getrokken als  " ik kan t niet aan".

In mijn praktijk kom ik tegen:
1.  Bad trip, 70 procent komt door een bad trip, recreatief drugsgebruik.

Daarna vallen op
2. Psychotrauma, inclusief plotseling verlies van een dierbare. Auto-ongelukken en Medische trauma's.
3.  Studiestress, werkstress, etc.
4.  Stoppen met psychofarmaca. Te snel stoppen met anti-depressiva, anti-psychotica etc.
5.  Chronisch slaaptekort en oververmoeidheid
6.  Burnout als startpunt.
7. Hyperventilatie als startpunt.
8. Virtual Reality trauma.
9. Psychose als oorzaak.

Werkingsmechanisme van het trauma
Het werkingsmechnisme van het trauma is bijna altijd precies hetzelfde,  ongeacht of de derealisatie nu ontstond of begon na recreatief gebruik van drugs (wiet, wiet en XTC, etc) trauma, burn-out, paniekaanvallen, vergiftiging, etc.

Echte chronische derealisatie, depersonalisatie en dissociatie is een overlevingsmechanisme dat optreed wanneer er levensbedreigende situaties voordoen, we spreken meestal over extreme angsten en trauma, PTSS. Burn-out en depressie kunnen ook als ondraaglijk worden ervaren en daarmee derealisatie veroorzaken.

Als vechten, vluchten en bevriezen niet voldoende werken, als je overbelast word door angst en trauma, heb je ook onderdrukken, ontkennen, vermijden, vergeten en bagatelliseren. Als de gevoelens die ontstaan (door het contact met een trigger) ervaren worden als ondraaglijk en deze te lang duren, zal men te lang overbelast worden. Denk aan onverwacht en ongewenst eten van spacecake, te veel en of in een bad trip zitten. Je kunt er niet een twee uit. Omdat de drang om te vluchten te sterk is, zal men de verbinding tussen lichaam en ziel losser maken en door afstand nemen en vervreemding het geheel dragelijker maken.

Gevolgen derealisatie
De situatie van vervreemding zelf voelt naar en (maakt) angstig. We reageren op de derealisatie. Sommigen schieten in paniek (angst om dood te gaan), of worden bang om gek/psychotisch te worden. Als er een angst voor vervreemding en afweerreactie ontstaat tegen de vervreemding, komt men in een viceuze cirkel terecht. Sommigen ontwikkelen een paniekstoornis door de derealisatie. Sommigen ontwikkelen een angststoornis door de derealisatie en maken hun wereld daardoor steeds kleiner (agorafobie). Anderen komen in burnout door het vechten tegen de derealisatie.
Regelmatig worden mensen dwangmatig, en klagen ze over OCD denken (over derealisatie) na ontwikkelen van derealisatie.
Metafysisch denken. Het steeds weer nadenken over hoe we kunnen bestaan, over de dood, waarom of waarvoor we bestaan, wat het leven is, wat de dood is, noem ik voor het gemak metafysisch denken. Dit is een veel voorkomend gevolg van derealisatie, en opent de ogen mbt diepere vragen over het leven, maar helpt niet om de derealisatie op te lossen.

De afstand en blokkeren van het gevoel kan ook compleet emotioneel gevoelloos maken (dissociatie). Dit afvlakken word regelmatig vergist voor depressie. Normaal is er geen enkele somberheid of gevoel van waardeloosheid of nutteloosheid aan de basis van derealisatie, maar een angstig of bedreigende situatie.


Mechanismen die derealisatie onderhouden

Piekeren en dwangmatig bezig zijn met de derealistie.
De angst en paniek die ontstaan als gevolg van de derealisatie, maken dat je er in vast blijft hangen....
Als je eenmaal derealisatie en depersonalisatie hebt, is er grote kans dat je controle wilt over je gevoelens en gedachten. Deze behoefte aan controle maakt dat mensen een serie leefregels (overtuigingen) maken over wat er moet gebeuren en wat er niet moet gebeuren. Het proberen deze overtuigingen af te dwingen veroorzaakt een heleboel overspanning. Deze spanning maakt dat de derealisatie blijft hangen.
Uren gamen, bing watchen van netflix series, slaaptekort. Je lichaam negeren en bewust vluchten voor je gevoel.

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727

Diepere oorzaken

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan door Giovanni Lotto, Italiaans psychiater, naar derealisatie en depersonalisatie stoornis. Hij stelt dat er een kwetsbaarheid voor derealisatie voorkomt bij mensen die een hechtingsstoornis hebben opgelopen in de vroege jeugd.  Een hechtingsstoornis word ook wel genoemd problematische gehechtheid, ook wel geen-bodem-syndroom, het ervaren van geen basis, (geen vertouwen, geen zekerheid). Denk aan dat het kind een onveilig of afwezige moeder heeft ervaren, of trauma's in de vroege jeugd. Interessant is dat ook Clancy McKenzie, een Amerikaanse psychiater van het boek Babies Need Mothers, een trauma in die zeer vroege jeugd aanwijst als oorzaak voor kwetsbaarheid voor schizofrenie. (Let wel: schizofrenie is NIET hetzelfde als depersonalisatie/derealisatie) Hij verwijst naar het trauma wat in de VS veel voorkomt, de moeder gaat bij de bevalling door keizersnede een week weg van huis.

De directe oorzaak van derealisatie, (zie lijst) veroorzaakt een verliezen van de basis, de vertrouwensbasis.

Ook ik ervaar dat er een (ego)kwetsbaarheid is bij mensen met derealisatie die op een pijnlijke manier zichtbaar aan de oppervlakte komt door het uitlokkende trauma of drugsgebruik. De persoonlijkheid is niet sterk genoeg om facetten van het leven aan te kunnen. Het ratio komt met noodoplossingen zoals regels en recepten, een serie moetens en moet-niet geboden over hoe het leven moet gaan. Dit kan ook dwang (OCS) veroorzaken.

In de therapie word er aandacht besteed aan het versterken van de (te kwetsbare) persoonlijkheid en genezen van hechtingsproblemen, en met name het herstellen van het basisvertrouwen.

 

Ik zie  altijd:

Hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid.
Vechten tegen gevoelens van derealisatie. Er is geen acceptatie.
Overmaat aan controle als reactie.
In het hoofd schieten en vastzitten.

Lijstje top oorzaken derealisatie

 1. Drugs. Wiet, XTC, Ketamine.
 2. Trauma, zoals Verlies-trauma, ongeval, PTSS.
 3. Examen-stress met name bij jonge vrouwen.
 4. Burn-out.
 5. Hyperventilatie of andere angststoornis.
 6. Psychose. zie ook anhedonie na psychose
 7. Stoppen met psychofarmaca (zoals anti-depressiva) Zeker als het te snel gaat.
 8. Gamen en met name Virtual Reality bril.