Behandeling derealisatie, depersonalisatie en dissociatie

Behandeling derealisatie depersonalisatie en dissociatie

Werkzame therapie – behandeling voor derealisatie en depersonalisatie

De  behandeling voor derealisatie en depersonalisatie die ik aanbied  is een werkzame gebleken. Keer op keer, en dat is niet toevallig, het is mijn specialisatie.
Gezien ik deze klachten zelf heb gehad, ken ik alle facetten door en door. Daarnaast ben ik als therapeut jarenlang bezig geweest met hoe kan ik zo effectief mogelijk, dat wil zeggen een voelbare vermindering en oplossing van de klachten krijgen, en ervoor zorgen dat dit een duurzame oplossing is.
In mijn aanpak maak ik onder andere gebruik van Acceptance and Commitment Therapie (ACT), niet standaard CGT. Dat is noodzakelijk, want de CGT mist essentiële informatie. Daarnaast ben ik erkend traumatherapeut, en het verwerken van oorzakelijke trauma's is een noodzakelijk onderdeel van een effectieve aanpak. Ik los ook hyperventilatie, paniek en angsten op. Over de jaren heb ik alle benodigde technieken en informatie bij elkaar gesprokkeld om weer goed in je vel te komen.

Grote lijn van behandelserie derealisatie, depersonalisatie en dissociatie

Algemene behandelaanpak voor derealisatie

Acceptatie. Door verschillende technieken werken we er aan dat er een gevoelsmatige acceptatie komt van derealisatie. Je krijgt er dan veel meer rust mee.

Herstellen van veiligheid. Allerlei dingen die nu een bedreiging zijn en recente trauma's zullen worden opgelost. Bedreigingen zoals de meest nijpende klachten zoals paniek en angsten oplossen.

Paniekaanvallen, een angststoornis, burn-out of depressie kunnen voortgekomen zijn uit (de oorzaken van) derealisatie of als reactie op de derealisatie zelf. Je zou kunnen spreken van compensatie of zelfs decompensatie, het niet aankunnen van de problemen. Al deze problemen worden opgelost.

Wanneer het voelt alsof de situatie gestabiliseerd is, zullen we de oorzaken van derealisatie gaan behandelen.

Meestal is het nu ook zaak om de persoonlijkheid te versterken. Je moet alles in het leven aankunnen.
Je leert zelf je emoties en stress op te lossen. Je word steeds zelfstandiger en zelfredzamer.

Als laatste zullen we het derealisatiemechanisme zelf oplossen en ervoor zorgen dat je weer goed in je vel komt te zitten. Om dat te doen zullen we specialistische kennis inzetten via oefeningen. We gaan vanuit afgescheidenheid naar heelheid. Vaak moeten we gedurende dit proces de persoonlijkheid steeds verder versterken. We gaan van controle naar vertrouwen. Daar gebruiken we diverse technieken en methodes voor.

 

Wil jij van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727

Soorten therapie voor derealisatie en depersonalisatie

  • Psychotherapie
  • Traumatherapie
  • Hypnotherapie
  • Medicatie.

Psychotherapie
De huisarts verwijst meestal naar de psycholoog die cognitieve gedragstherapie gaat doen. Meestal bestaat dat voornamelijk uit gesprekken. Gezien derealisatie en depersonalisatie zowel met dissociatie als met trauma en angst te maken hebben, is praten niet erg nuttig. Veel psychologen erkennen dat ze niet goed weten wat derealisatie is, hoe zou je kunnen verwachten dat ze het kunnen oplossen?

Traumatherapie
Het toepassen van traumatherapie, zowel exposure als EMDR (en andere technieken) kan een nuttig onderdeel zijn van het aanpakken van een traumatische oorzaak van derealisatie. Het oplossen van een start-trauma is waardevol maar geeft geen enkele garantie voor het daarmee oplossen van de chronische derealisatie en depersonalisatie.

Hypnotherapie
Hypnotherapie kan gebruikt worden om terug te gaan naar de vroege jeugd en voor traumatherapie. Ook hierbij, als de therapeut niet goed weet wat derealisatie is, hoe kan deze het dan oplossen?

Medicatie
Medicatie (antidepressiva, antipsychotica, anti-epileptica) kan door een arts worden ingezet, maar kan zowel een verergering veroorzaken, het kan ook de klacht toedekken, en zelfs de behandeling van derealisatie bemoeilijken. Ook kan medicatie een deel van de angst (tijdelijk) wegnemen, en sommige mensen ervaren het effect dat de derealisatie (tijdelijk- zo langs als je het slikt) onderdrukt wordt. In Pubmed is er tot nu toe GEEN bewezen effective medicatie specifiek voor/tegen DP/DR.

Bij chronisch derealisatie en depersonalisatie voldoen alle bovengenoemde aanpakken absoluut niet om de klachten compleet en blijvend op te lossen.

In Pubmed is er geen enkele wetenschappelijk bewezen effectieve methode/aanpak (evidence based practice) om derealisatie en depersonalisatie op te lossen.

Wil jij werkzame therapie om van je derealisatie klachten af te komen?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727

Aard van de therapie

We passen therapie toe binnen ACT therapie- framework. We zijn niet primair gefocust op analyseren, maar op accepteren, verwerken en oplossen. Dat betekent niet zo veel praten. We zullen gebruik maken van elementen van trauma-therapie, aangevuld met technieken die zelfstandig en zelfredzaam maken, onder andere EFT. De therapie heeft een hoog pragmatisch karakter, we werken systematisch per fase, en je zult al snel voelbaar resultaat hebben. Per fase zullen er steeds andere oefeningen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de derealisatie oplost.

Mythes over derealisatie

1. Depersonalisatie is niet op te lossen.  Onwaar, gebeurt elke week bij mij.
2. Elke psycholoog/therapeut kan je van derealisatie afhelpen. Onwaar. De meesten weten niet goed wat derealisatie is, waar het door word veroorzaakt, waarom het blijft bestaan na oplossen van trauma of angst, noch hoe het op te  lossen.
3. Je zult er mee moeten leren leven. Onwaar, verlegenheidsdiagnose van psychologen en artsen.
4. Het is te erg. Onwaar, je hebt slechte ervaringen en je huidige therapeut is onkundig.
5. Je moet medicatie slikken. Overbodig voor deze klachten, kan zelfs de klachten verergeren.

Op het internet zijn er vele plaatsen waar mensen hun verhaal doen over hun klachten. Als je daar veel leest, word je ontmoedigt. De mensen die succesvol van hun klachten af zijn gekomen zullen hun verhaal daar niet plaatsen.

Mythes over therapie
1. Elke psycholoog/therapeut kan je van derealisatie afhelpen. Onwaar. De meesten weten niet goed wat derealisatie is, waar het door word veroorzaakt, waarom het blijft bestaan na oplossen van trauma of angst, noch hoe het op te  lossen.
2. Je moet uitgebreid je doopceel lichten. Onwaar.
3. Therapie is zwaar en moeilijk. Onwaar, zwaarte is te reguleren door een kundige therapeut.
4. Therapie duurt lang. Onwaar, geeft aan dat er geen focus is, geen kennis over de benodigde fases en hoe je resultaat kan bereiken per fase.
5. Therapie betekent praten. Onwaar. Therapie is accepteren, doorleven en loslaten.
6. Het is onduidelijk hoe lang therapie duurt. Dat geeft de afwezigheid van kennis van diegene die deze uitspraak doet.

Wat heb ik van jou nodig voor een effectieve behandeling?

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, jouw problemen, jouw verleden.
Eerlijk zijn naar jezelf.
Bereidheid om naar jezelf te kijken.
Bereidheid om moeilijke emoties onder ogen te zien.
Inzet.
Bereidheid om huiswerk te doen.
Bereidheid om te veranderen.
Ingevuld intakeformulier

Wil jij van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727