Therapie-Blog

Derealisatie Blog -Tips, trucs, weetjes, ervaringen

Is DP/DR een hersenziekte?

Is DP/DR een hersenziekte?

Volgens de ziektekiemtheorie, ook wel genoemd de bacterie-theorie (Engels Germ-theory) moet er en ziekteverwekker zijn, zoals een bacterie of een virus voordat er een ziekte kan ontstaan. Kunnen ziekteverwekkers mentale stoornissen of syndromen veroorzaken? Jouw immuunsysteem zou de meeste ziekteverwekkers moeten aanpakken en je moeten beschermen voor ziekteverwekkers. Nadat ziekteverwekkers je lichaam binnenkomen, is er nog een extra barriere voordat ze in je hersens kunnen komen: de bloed-hersenbarrière. Betekent dit dat het onmogelijk is voor ziekteverwekkers om je hersens aan te tasten?

Je kunt een keelontsteking krijgen van sommige bacterien (streptococcus bacterie) en virussen (bij virale keelontsteking helpen antibiotica NIET!!) Het is dus erg ongewoon als ziektekiemen ziekten in de hersens veroorzaken. Hier benoem ik enkele weinig voorkomende uitzonderingen.

af en toe ontvang je ook zo’n email.

Meestal ontvang ik emails met persoonlijke verhalen hoe mensen DP/DR hebben gekregen en een verzoek om hulp.
Af en toe ontvang ik ook een email als deze.

Ha Ben,
Zie mijn voorgaande mail ook, vooral naar jou verstuurd vanwege het gedicht VERWIJDERDIVMPRIVACY. Dat sluit mooi aan bij een gesprek van ons, alweer een tijdje geleden.
Mijn DR-klachten zijn al maanden afwezig of heel soms, heel licht sluimerend. Daar ben ik heel blij mee, natuurlijk. Dat je het weet.
Hoe gaat het met jou?
Groeten,
NAAMVERWIJDERDIVMPRIVACY

Updates –nieuwe klantervaring

Hallo allemaal,

Ik wilde even melden dat er weer een paar nieuwe klantervaringen op de website hebben toegevoegd.
Ook zijn er wat nieuwe video-opnames geweest, deze zullen worden ingevoegd op de website, en zullen er de komende tijd nog meer video’s worden opgenomen.

De ervaring van M.,
Ik kwam bij Ben terecht voor mijn (milde) derealisatieklachten, waar ik een paar maanden last van had. Slechts na één sessie voelde de wereld voor mij al een stuk helderder aan (kleuren leken felle geluiden leken dichterbij etc.).

Na drie sessies is …..

 

 

Video Zelf Hulp Cursus – In het Engels –

Hallo allemaal,

Ik ben maanden bezig geweest met het schieten van video’s voor de video zelfhulpcursus – Curing DP/DR Step by Step. Ja, het is Engels gesproken (met ook Engelse ondertitels), nu zal ik de komende tijd bezig zijn met de Nederlandse ondertitels. Het is een hele bevalling geweest. Vele dagen achter de camera, editen, ondertitelen, organiseren. Software zoeken die geschikt is voor de organisatie en presentatie van zo’n cursus. Uren uploaden.

Video Self Help Course - Curing your DP/DR step by step
Video Self Help Course – Curing your DP/DR step by step

 

Het doel is om ervoor te zorgen dat je alles wat je zou kunnen doen met een-op-een therapie ook zou kunnen doen via zelfhulp videos bekijken.

De cursus bevat

Module 1: Overzicht, inleiding, algemeen.
Module 2: Fase 1A – De voorbereidende fase: het oplossen van alle emoties rondom de DP/DR: angsten, stress, paniek, traumas, niet acceptatie, etc.
Module 3: Fase 1B: Achtergrondinformatie
Module 4: FAQ, Troubleshooting, vragen van deelnemers, etc.
Module 5: Fase 2A: Achtergrondinformatie – Uitleg,
Module 6: Fase 2B: Mergen (verbinding geest/lichaam herstellen), aarden, etc
Module 7: Fase 2C: HSP, Camouflage, delen.

Het voordeel van de cursus, is dat ik veel meer tijd besteed aan het uitleggen van achtergrond en waarom dingen nodig zijn.
Het nadeel is dat ik je niet kan helpen met je blinde vlekken, vandaar dat er een alleen videos versie is, en een versie van videos en groupstherapie.
Je kunt de Engels gesproken video zelfhulp cursus hier kopen.

Waarschijnlijk zal ik de cursus ook in het spaans gaan ondertitelen.

Groeten allemaal,

Leefregels en nieuwe ervaringen op de website.


Leefregels

Soms krijg ik vragen over leefregels, en met name de leefregels die andere therapeuten en artsen bedenken m.b.t. derealisatie.

Mijn attitude is een pragmatische. Het is helemaal niet mijn bedoeling om een lange lijst met leefregels (vermijd dit….) te maken. Mijn advies: je vermijd tijdelijk al datgene wat verergert, tot na een aantal therapiesessies, waardoor je sterker wordt en deze zaken weer aankan, waarna je de meeste dingen die je hebt vermeden weer gewoon gaat doen. Het doel is sterker worden en het leven weer aankunnen.
Natuurlijk betekent pragmatiek ook gezond verstand. Hallucinogene drugs gaan doen is niet aan te raden. Alcohol is niet universeel een probleem. Bij sommige mensen waarbij alcohol wel een probleem is, is dat nadat je de angst er van af hebt gehaald, geen probleem meer.
Koffie, of andere cafeïne houdende dranken, versterken angst een beetje.

Nieuwe ervaringen van mensen die van derealisatie af zijn gekomen

Twee nieuwe ervaringen op de website, te vinden op de pagina ervaringen.

Tekenend is de ervaring van M, een psychologe. Als psychologe wist ze zelf wat ze had, en had ze een netwerk van mede-psychologen om zich heen. Toch meld ze dat ze 10 jaar lang psychologen/psychotherapeuten heeft bezocht…en deze hadden niet de benodigde kennis om haar effectief te helpen. Nu is er geen pil mee te verkopen, dat weten we. Derealisatie (en depersonalisatie) behandelen en oplossen word niet gedoceerd aan de opleidingen…Is dat niet pijnlijk?
Gelukkig is ze er van af.  Meer lezen over haar verhaal?

Meer lezen over therapie voor derealisatie

Wil jij van therapie om derealisatie op te lossen?
Bel Ben, 06-16015727

Nieuwe therapie-ervaring op de website

Derealisatie – incompleet voelen.
Hallo ik ben Miles en ik ben 16 jaar, ik kreeg de derealisatie nadat ik op een feestje had geblowd. Die avond heb ik ook helemaal niet geslapen. Toen ik in de ochtend naar huis fietste voelde ik me nog steeds heel erg onder invloed en ik voelde me erg afgevlakt. Het voelde alsof ik geen verbinding had met de wereld, ….

De derealiserende invloed van onze cultuur


Onze cultuur heeft een derealiserende invloed op ons, omdat het culturele verhaal, met zijn verwachtingen naar ons toe komen door opvoeding en school, maar ook gewoon de tijdgeest van onze westerse beschaving. Het lastige is dat we er zo aan gewend zijn dat we onze eigen cultuur niet meer zien. Onze geïndustrialiseerde samenleving is druk bezig met doen, doen, en nog eens doen. De arbeidsethiek van hard moeten werken. Als je zo druk bezig bent met doen, kan je dan nog wel zijn?

Schoolwaanzin
Ons scholingssysteem is een kunstmatige situatie, waarin je in feite tegen kinderen zegt, je bent geen volwaardig mens tot je klaar ben. Het is ook kunstmatig om kinderen per leeftijd bij elkaar te zetten. Vanaf heel jong moet je presteren en ben je nog niet compleet. Tijdens het leren moet je stilzitten en tellen je gevoelens en emoties niet. Je moet werken om te worden en eigenlijk ben je nu niet goed genoeg. Je moet werken om er te mogen zijn, en als je geluk hebt, zal je daar ooit aankomen. Elke keer ben je uit het nu, in de abstractie. Je bent alleen maar aan het plannen maken, nooit in het nu.

Beluister dit fragment eens

En ook deze

Het leven is geen race en het gaat niet alleen over de eindbestemming, niet alleen het pensioen bereiken.

Er zijn heel wat commentaren over het schoolsysteem die hout snijden.

Wat ik nog belangrijker vind is dat ons schoolsysteem ons niet te leren van het leven, maar dominant de mensewil door te drukken op het leven. Ons schoolsysteem leert ons niets over harmonie met het leven, wel leren geen respect te hebben voor de natuur, we leren niets over hoe gevoelens en emoties werken, hoe je conflicten met mensen oplost, maar we leren wel de illusie dat de technologie ons gaat redden.
School leert ons dat denken belangrijk is, dat serieus zijn belangrijk is, dat problemen oplossen belangrijk is. Maar het leven is geen probleem om op te lossen.

Homo ex machina
Daarbij is er, sinds de groei van de (illusie van) de technologie in de moderne tijd, ook meer de illusie van de maakbaarheid van het leven. We gebruiken de machine als metafoor en model voor ons lichaam. Je kunt functies afleiden als je kijk naar hoe ons lichaam functioneert. Tegelijkertijd is de bedoeling van ons lichaam meer dan enkele functies. We gaan meer dan ooit om met ons lichaam als een machine, en je past het aan alsof alles maakbaar is. Een machine kijkt naar functies en efficiency. Door organen terug te brengen naar een enkele functie, zoals het hart is een pomp, doe je de werkelijkheid tekort, en wil je alleen een functie zien alsof dat alles is. De werkelijkheid is meer dan deze abstractie. Bij transplantatie blijkt dat herinneringen en karaktereigenschappen mee worden getransplanteert.

Het lichaam is geen machine, als je gelukkig wenst te zijn, zal je het lichaam mogen begeesten, ermee samensmelten.

Geweld op TV
Als je naar de geschiedenis van de Films en TV kijkt, zal je duidelijk een steeds meer geweld, steeds heftiger worden. Dat is natuurlijk omdat….?
Het effect is in ieder geval dat het heftige emoties worden opgewekt, en dat het bedreigend worden ook erger wordt.

Economie
Economie is een serie abstracties waarbij je weer contact verliest met de werkelijkheid, dus midden in de scheidingsziekte komt. Vanuit hebzucht en alleen maar interesse in enkele functies, verlies je contact met het geheel.

Heelheid
Heelheid hoort de standaard te zijn. Het splitsen in lichaam en geest ontstaat steeds meer. Natuurlijk komt dit het meest voor door trauma, angst, drugsgebruik, grote stress, etc.
Toch overkomt het steeds meer mensen door onze samenleving en het onderwaarderen van gevoelens en emoties, lage eigenwaarde wat leidt tot eeuwig moeten werken om te mogen zijn. Je moet presteren om er te mogen zijn. Daarbij versnelt onze maatschappij, dus je moet steeds meer presteren. Onze maatschappij met consumptie en alles is te koop, alles is maakbaar. Cosmetische chirurgie, watje wil maak je toch gewoon. We schieten in de probleemanalyse van het hoofd, om controle te hebben en het te manipuleren zodat het zal worden zoals het zou moeten zijn. Het leven is geen probleem dat moet worden opgelost. Je bent niet incompleet. Je moet niet onafhankelijk zijn. Onafhankelijkheid is een illusie. Het is een illusie om te denken dat je het leven allemaal vanuit je denken kan plannen en doen.

Daarbij de illusie dat het leven makkelijk is, en dat je er recht op hebt om je goed te voelen.

Het leven moet niet makkelijk zijn. Het is wat het is.

Als je van jezelf eist dat je er pas mag zijn als je perfect bent, kan je lang wachten. Je oordeelt (daarmee splitst, dissociatie) en maakt het jezelf onmogelijk.

Meer over heelheid

Derealisatie Verstoord Studie

Zoeken naar hulp is een teken van kracht

Het vraagt moed om jezelf zo bloot te geven. Voor jezelf erkennen dat je een probleem hebt is een eerste stap, daarna kan er een drempel van schaamte komen om dit te uiten. Natuurlijk kan het helpen om over problemen te praten, het lucht op. Praten met een professional die je klachten door en door kent, en ook nog aanpakken en oplossingen kan helpen doorvoeren is heel iets anders. Gun het jezelf, de oplossing is mogelijk.

Lees meer

derealisatie vrouw werken

Wat kan ik zelf doen, thuis doen

Ik ben heel blij dat je deze vraag stelt, want zelfredzaamheid en zelfstandigheid zijn belangrijke doelen voor mij. Er zijn een flink aantal nuttige dingen die je zelf kan doen.

Ik wil je graag vragen om een dagboek bij te houden met de dingen die je thuis doet.

In de eerste fase, de acceptatie fase is  is het belangrijk om te beginnen met een lijst maken van alles wat je tot nu toe gedaan hebt, geprobeerd hebt m.b.t. therapie, medicatie en ook te kijken naar alle strategieën die je toepast om er mee om te gaan. Deze gaan we bespreken.  Het is belangrijk om heel eerlijk naar jouw lijst te kijken.

Lees meer