FAQs – Veel gestelde vragen

Met de FAQs hoop ik de meeste gestelde vragen te kunnen beantwoorden

Derealisatie en depersonalisatie Stoornis

Wat verergert derealisatie?

 • Slaaptekort
 • Stress
 • Angsten
 • Virtual Reality spellen
 • Drugs, de hallucinogenen.
 • Doemdenken, catastroferen.

Wat verminderd derealisatie?

 • Rust, ontspanning
 • Veiligheid
 • Ontstressen
 • Goed slapen
 • Yoga en meditatie
 • Mindfullness
 • ontspanninsoefeningen

Besef je dat een algemene aanpak niet zo snel en direct zal zijn als gerichte therapie.

Kan derealisatie ook weer spontaan overgaan?

Ja, derealisatie kan ook weer spontaan oplossen na bijv een bad trip of een paniekaanval. Zeker als je rust neemt en weer veiligheid kan ervaren. Als derealisatie weer spontaan oplost, blijf je daarna in de toekomst vatbaar voor derealisatie. Het kan later weer getriggerd worden.

Hoe krijg je chronische derealisatie

Mensen lezen op het internet dat CHRONISCHE derealisatie bestaat, en dat chronische derealisatie zou betekenen dat het niet oplost.  Ja, maar ik heb het al HEEL lang en niets heeft geholpen.

Ik zie geen derealisatie die niet kan oplossen, ik zie mensen die nog geen effectieve therapie hebben gedaan en geen ter zake kundige therapeut hebben ontmoet. Het maakt niet uit of dat 10 jaar geleden is, of 49... of nog langer. Wat uitmaakt is of je effectieve therapie doet, met iemand die echt weet wat derealisatie is, en je PER FASE kan begeleiden met de juiste tools. Het kan gewoon oplossen, nu nog.

Medicatie voor derealisatie en depersonalisatie – is dat nuttig?

Medicijnen en derealisatie, heeft dat nut?

Nee. Ik heb nog nooit medicatie nodig gehad om oplossing van klachten te krijgen, daar heb ik effectieve therapie-interventies voor, en dat kan in korte tijd.  Hoe kan een pil je leren om beter om te gaan met mensen of de wereld om je heen?

Sommige psychiaters willen wel eens aan anti-psychoticum voorschrijven, soms ook een anti-depressivum, maar nee, deze lossen de derealisatie niet op. In het beste geval, zou je deze klacht tijdelijk kunnen onderdrukken, en daarmee je verantwoordelijkheid om er iets mee te doen uitstellen.

Kan het kwaad om medicijnen te slikken bij derealisatie?

Als je door het slikken van een hoge dosis anti-depressiva, anti-psychotica, epilepsie-remmers, angstremmers niets meer voelt, niet bij je gevoel kan, kan ik je ook niet meer helpen. De therapie die ik toepas, werkt via het gevoel.

Het gebeurt ook regelmatig dat mensen door anti-depressiva een verslechtering van hun derealisatie krijgen. Dat omdat anti-depressiva je raar laten voelen, wat weer een beetje lijkt op derealisatie.


 

Hoe weet ik zeker dat ik derealisatie heb, of depersonalisatie?

 Hoe weet ik zeker dat ik derealisatie heb, of depersonalisatie of dissociatie, en niet bijvoorbeeld depressie?

De meeste hulpverleners zullen depressie verdenken als de oorzaak van de klachten. De afvlakking van de emoties bij derealisatie is veroorzaakt door het in het hoofd zitten uit angst, daaruit kan je minder voelen. De afvlakking bij depressie is afkomstig van het niet stromen van de levensenergie. Hieruit kan je minder leven.

Derealisatie is echt wat anders, en een depressie behandeling (medicatie noch psychotherapie) werkt niet bij derealisatie.

Kijk naar de diagnose pagina of kijk naar de derealisatie-depersonalisatie-dissociatie-test.

Heb ik therapie nodig voor derealisatie of depersonalisatie?

Heb ik echt therapie nodig? Lost derealisatie of depersonalisatie niet vanzelf op?

Angststoornissen lossen uit zichzelf op in ongeveer 20 procent van de gevallen (zie Trimbos). Derealisatie en depersonalisatiestoornis valt technisch onder de disscociatie-stoornis-groep, hoewel de meeste mensen weten dat het ontstaat door trauma en je er dus voor zou kunnen pleiten dat het (ook) in de angst-stoornis-groep zou thuishoren. Je hebt twee soorten derealisatie en depersonalisatie, acute en chronische. Gezonde normale acute derealisatie bij bedreiging en ontwrichting, slaaptekort en (meer info) en chronische derealisatie. Het is juist zo dat chronische derealisatie (en depersonalisatie en dissociatie) NIET uit zichzelf oplossen.  Daar is gerichte therapie voor nodig. Ik kom mensen tegen het al 28 en zelfs 49 jaar lang derealisatie hebben voordat ze bij mij in therapie komen. Als je doet wat je hebt gedaan, zal je krijgen wat je hebt gekregen.
Vaak komt het bij derealisatie voor dat deze blijft, zelfs nadat de angststoornis of trauma waarmee het is begonnen is opgelost.
Reden te meer om het serieus te nemen, het kan oplossen, gun het jezelf, kom het nu oplossen.

 

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727

Therapievormen combineren bij derealisatie

Kan ik deze therapie combineren met ander therapievormen?

Ja, van mijn kant uit, ja.
Ik wil wel weten wat je met andere therapievormen doet en hoe.

Hoe vaak therapie doen per week bij derealisatie?

Ik heb jaren geleden een aantal mensen gehad die heel snel van hun klachten af wilden, en met hun geëxperimenteerd met verschillende frequentie van consulten.
1 keer per week werkt prima.
2 keer kan, als jij zo gemotiveerd bent. Max 3 weken.
3 keer is te veel en kan je niet efficiënt verwerken.

Hoe veel behandelingen heb ik nodig voordat derealisatie/depersonalisatie/dissociatie oplost?

Dat is afhankelijk van een flink aantal factoren.

Is er ook sprake van een angststoornis of een paniekstoornis of hyperventilatie?
Is er sprake van een oorzakelijk trauma of meerdere trauma's?
Is er sprake van dat bijvoorbeeld het pesten of andere trauma's nog een keer kunnen gebeuren? Hoe veilig ben je nu?

Hoe functioneerde je als mens/zat je in je vel voordat er derealisatie optrad?
Hoe veel klachten had je voordat derealisatie optrad?

Maak je nu gebruik van medicatie, zo ja welke en in welke dosis?

Realiseer je dat je niet zomaar derealisatie kan oplossen zonder bijvoorbeeld de paniekaanvallen, of een oorzakelijk trauma, of zelfs een serie trauma's.

Kan je makkelijk bij je gevoel of is de dissociatie zo sterk dan je moeilijk bij je gevoel komt?
Heb je eerder al succesvol gerichte traumatherapie (EMDR) gehad?

Daarnaast is er veel verschil tussen mensen. Ik krijg zicht op hoe veel sessies (tot oplossing) door met je te gaan behandelen, en te zien hoe makkelijk en snel of moeizaam dat gaat.

Eenvoudige derealisatie en alleen maar derealisatie is op te lossen in 3 tot 5 sessies.
Gemiddeld is tussen de 6 en 16 behandelingen.

Waarom deze behandelaanpak?

Er zijn heel wat mensen die hopen dat ze therapie bij de psycholoog of therapeut bij hun om de hoek kunnen doen voor derealisatie, depersonalisatie en dissociatie. Zoals ik al aangeef in de fases van de behandeling, is er een fase waarin trauma's behandeld dienen te worden. Dit trauma-stuk kan natuurlijk door verschillende goede therapeuten, (bijvoorbeeld een EMDR therapeut) gedaan worden. Het oplossen van de trauma's is een belangrijk stapje in het proces. Het succesvol behandelen van een of meerdere trauma's wil niet zeggen dat de derealisatie direct oplost.
Kan jouw therapeut je ook helpen om te accepteren wat niet te accepteren is? Weet jou therapeut precies hoe derealisatie kan worden opgelost?
Ik ben jaren lang therapeut geweest. Ben opgeleid tot traumatherapeut. Heb jarenlang allerlei fobieën en trauma's opgelost voordat ik begon aan het oplossen van het complete en complexe traject van derealisatie.

Ik maak gebruik van zelfhulptechnieken, omdat je daarmee zelfstandiger en zelfredzamer wordt. In de eerste fase zijn de zelfhulptechieken nuttig voor het oplossen van de stress, angst en paniek, in de tweede fase krijg je andere oefeningen, weer zo veel mogelijk zelfhulptechnieken om de zelfstanidgheid en zelfredaaamheid te bevorderen in het genezingsproces.
Het oplossen van derealisatie is echt mijn specialisatie. Naast dat ik het zelf heb gehad, heb ik dit uitgebreid bestudeerd. Ik ken het door en door, heb een uitgebreid behandelplan, en behandel per week 8-18 mensen voor het oplossen van derealisatie, en heb er al vele mensen van af geholpen. Het vraagt per fase ook weer andere oefeningen en kennis.

Kan derealisatie, depersonalisatie of dissociatie ook komen van ..... 

Veel mensen vragen me of derealisatie ook van burnout kan komen, of van depressie, of van een valpartij, of van een operatie, of van pesten, of van een auto-ongeluk, of van een psychose, of van ....

Derealisatie is een symptoom van angst. Alles wat je ooit kan beangstigen en bedreigen kan derealisatie veroorzaken. Als jij maar ervaart dat het te erg en te eng is, dat jij bedreigd of onveilig voelt, kan dit derealisatie veroorzaken.

Hoort dit er ook bij derealisatie?

Derealisatie veroorzaakt een heel groot aantal gevoelens en die zijn heel erg indringend, het kan zo zijn dat deze continu aanwezig zijn. Velen zeggen dat ze steeds blijven proberen om contact te krijgen met de werkelijkheid, en dat lukt dan maar niet.
Velen zoeken of er iets mis is met hun hoofd, met name de ogen (oogspecialist) en de oren (KNO arts), maar ook denken dat er iets van een tumor moet zijn in het hoofd, omdat er gevoelsmatig iets kapot moet zijn.
Gelukkig wijst de huisarts naar de specialist en worden dit soort dingen meestal snel uitgesloten.

De beleving.....
Dat de wereld niet echt lijkt.
Dat het toch maar nep is.
Dat het niet te accepteren is.
Dat je het niet serieus kan nemen.
Dat je je geïsoleerd voelt.
Dat het zinloos lijkt.
De mist en dat rare met de ogen.
Niet goed kunnen denken.
Concentratiestoornis.
Problemen met herinneren.
Afvlakking van gevoelens.
Visual snow
Hallucinogen persisting perception disorder - Floaters, nabeelden, etc

Derealisatie kan ook angst oproepen en angst of paniek veroorzaken, mensen kunnen er dus depressief van worden of een paniek of angststoornis door krijgen. Mensen kunnen door het vechten ook uitgeput en in burn-out raken.

 

 

 

Welke mensen hebben snel derealisatie?

Kwetsbare en hooggevoelige mensen.
Perfectionistische mensen die willen dat alles gaat zoals ze het willen (control freaks).
Mensen die party-drugs gebruiken.
Mensen die veel moeite hebben met de werkelijkheid, bijvoorbeeld hoe veel lijden en pijn het leven kan brengen, kunnen sneller last hebben van derealisatie. Mensen die ouders hebben die nooit huilen, hebben daarmee geen voorbeeld van hoe je normaal menselijk emoties verwerkt. Mensen met veel emotionele klachten, zeker vroeg in de jeugd, kunnen sneller bevattelijk zijn voor derealisatie en depersonalisatie.

Welke mensen zullen minder snel derealisatie krijgen?

Mensen die goed in hun vel zitten, het leven omarmen, tegen een stootje kunnen, kunnen huilen en kunnen genieten van het leven en kunnen accepteren wat er komt, zullen veel minder bevattelijk zijn voor derealisatie en depersonalisatie.

Ik heb net (acuut) derealisatie gekregen, wat kan ik nu doen?

Ten eerste, je bent net geschrokken, je hebt dus onveiligheid ervaren. Als je binnen niet al te lange tijd weer kan terugkeren naar veiligheid, is er grote kans dat de derealisatie ook weer zal oplossen.

Dus... zorg voor veiligheid, vergroot het gevoel van veiligheid nu.

Hoe je dat doet als familielid of kennis, is er voor iemand zijn, en open staan om te luisteren naar deze persoon zonder te oordelen. Fysiek aanraken en knuffelen kan, mits gepast, natuurlijk het gevoel van veiligheid sterk vergroten.

Verder rest alleen om te zeggen dat als dit gevoel van derealisatie niet oplost binnen een week, verschuift het van acuut naar chronisch, en zal gerichte, kundige therapie op zijn plaats zijn.

Mag je alcohol gebruiken bij derealisatie?

Als je alcohol gebruikt, ga je je tipsy of dronken voelen. Als dat gebeurt, kan je dat op verschillende manieren ervaren, positief en negatief. Als je het gaat ervaren als controle verliezen, en dat associëren met het vreemde oncontroleerbare gevoel van derealisatie en depersonalisatie, dan word je daar angstig van en dat is dan niet bevorderlijk.

 

Wiet, hash, cannabis, positief of negatief bij derealisatie en depersonalisatie

Ik heb nogal wat mensen behandeld na een bad trip, meestal wiet, soms ook andere drugs, veelal XTC. Soms is er sprake van onbedoeld vast hebben gezeten in spacecake, of hash-olie in bonbons, waardoor de eerste keer angst en derealisatie is ontstaan.

Als je op deze manier een negatieve ervaring hebt gehad met wiet, is het waarschijnlijk zo dat de volgende keer je weer deze negatieve werking zal hebben van wiet.

Waarom heb ik derealisatie?

Omdat je een angstige en of bedreigende ervaring hebt meegemaakt, en deze niet hebt kunnen loslaten of verwerken. Mijn ervaring is dat juist gevoelige mensen derealisatie krijgen.

Ik weet niet waarom ik derealisatie heb

Er is geen gevolg zonder oorzaak. Blijkbaar neem je iets gevoelsmatig niet serieus genoeg, want je lichaam houd deze derealisatie-angst vast.

Waarom lees ik zo veel horrorverhalen op het internet?

Waarom lees ik zo veel horrorverhalen over derealisatie op het internet?

Op het internet lees je veel verhalen over jaren therapie en geen oplossing.
Artsen en psychologen hebben door hun opleiding een focus op een flink aantal klachten. De diagnostiek en behandeling van derealisatie, depersonalisatie en dissociatie lijkt geen prioriteit te hebben. Er is niet veel naar onderzocht (zeker niet in vergelijking met andere psychische klachten), er is niet veel kennis over en er zijn vele psychologen erkennen gewoon dat er volgens hun geen oplossing voor is. Er is geen medicijn voor.

Realiseer je aub dat het internet niet een representatieve groep mensen is met deze klacht. De mensen die tijdelijk derealisatie hebben gehad, en de groep mensen die er succesvol van af zijn gekomen dat niet zo snel zullen melden, want daar is geen noodzaak toe.

Zie ook deze video over depersonalisatie en derealisatie groepen op facebook of forums