Oorzaken Derealisatie en Depersonalisatie

Oorzaken en werkingsmechanise derealisatie en depersonalisatie

  • Ontwrichtend trauma
  • Werkingsmechanisme
  • Onderliggend kwetsbaarheid (zie rechter kolom)
  • Gevolgen van de derealisatie
  • Mechanismen die derealisatie onderhouden.

Ontwrichtend trauma
Het ontstaan van depersonalisatie, derealisatie en dissociatie ligt bijna altijd bij een duidelijk moment, een zeer stressvolle periode of een duidelijk trauma. Dit is geestelijk ontwrichtend, die je kan vergelijken met een fysieke ontwrichting zoals je die hebt bij een schouder uit de kom. Trauma in de psychotherapie betekenis is te levens-bedreigend, en conclusies worden getrokken als  " ik kan t niet aan".

In mijn praktijk kom ik tegen:
1.  Bad trip, 70 procent komt door een bad trip, recreatief drugsgebruik. Wiet, XTC, Ketamine, etc.

Daarna vallen op
2. Psychotrauma, PTSS, inclusief plotseling verlies van een dierbare. Auto-ongelukken en Medische trauma's.
3.  Studiestress, werkstress, soms burnout, etc.
4.  Stoppen met psychofarmaca. Te snel stoppen met anti-depressiva, anti-psychotica, benzodiazepines etc. Ook serotinesyndroom.
5.  Chronisch slaaptekort en oververmoeidheid
6. Hyperventilatie als startpunt.
7. Virtual Reality trauma.
8. Psychose als oorzaak.
9. Neuro-Lyme.
10. Extreem tekort B12.
11. Anafylactische shock, acute vergiftiging.

 

 

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727

Werkingsmechanisme van het trauma

Het werkingsmechanisme van het trauma is bijna altijd precies hetzelfde,  ongeacht of de derealisatie nu ontstond of begon na recreatief gebruik van drugs (wiet, XTC, LSD, truffels,etc) trauma, burn-out, paniekaanvallen, vergiftiging, etc.

Echte chronische derealisatie, depersonalisatie en dissociatie is een overlevingsmechanisme dat optreed wanneer er levensbedreigende situaties voordoen, we spreken meestal over extreme angsten en trauma, PTSS. Burn-out en depressie kunnen ook als ondraaglijk worden ervaren en daarmee derealisatie veroorzaken.

Als vechten, vluchten en bevriezen niet voldoende werken, als je overbelast wordt door angst en trauma,

Gevolgen derealisatie en depersonalisatie

Een  BAD TRIP veroorzaakt angst, paniek en derealisatie en depersonalisatie, die op hun beurt weer angst en paniek veroorzaken.
De situatie van vervreemding zelf voelt naar en maakt angstig. We reageren op de derealisatie. Sommigen schieten in paniek (angst om dood te gaan), of worden bang om gek/psychotisch te worden. Als er een angst voor vervreemding en afweerreactie ontstaat tegen de vervreemding, komt men in een vicieuze cirkel terecht. Sommigen ontwikkelen een paniekstoornis door de derealisatie. Sommigen ontwikkelen een angststoornis door de derealisatie en maken hun wereld daardoor steeds kleiner (agorafobie = pleinvrees). Anderen komen in burnout door het vechten tegen de derealisatie. Velen krijgen last van anhedonie wat soms gediagnosticeer word als depressie.
Regelmatig worden mensen dwangmatig, en klagen ze over OCD-denken (over derealisatie) na ontwikkelen van derealisatie.
Metafysisch denken. Het steeds weer nadenken over hoe we kunnen bestaan, over de dood, waarom of waarvoor we bestaan, wat het leven is, wat de dood is, noem ik voor het gemak metafysisch denken. Dit is een veel voorkomend gevolg van derealisatie, en opent de ogen m.b.t. diepere vragen over het leven, maar helpt niet om de derealisatie op te lossen.

De afstand en blokkeren van het gevoel kan ook compleet emotioneel gevoelloos maken (de anhedonie kan van dissociatie). Dit emotioneel afvlakken word regelmatig verkeerd gediagnosticeerd  als (primaire) depressie. Normaal is er geen enkele somberheid of gevoel van waardeloosheid of nutteloosheid aan de basis van derealisatie, maar een angstig of bedreigende situatie.

 

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727

Mechanismen die depersonalisatie en derealisatie onderhouden

Piekeren en dwangmatig bezig zijn met de derealistie.
De angst en paniek die ontstaan als gevolg van de derealisatie, maken dat je er in vast blijft zitten....
Als je eenmaal derealisatie en depersonalisatie hebt, is er grote kans dat je controle wilt over je gevoelens en gedachten. Deze behoefte aan controle maakt dat mensen een serie leefregels (overtuigingen) maken over wat er moet gebeuren en wat er niet moet gebeuren. Het proberen deze overtuigingen af te dwingen veroorzaakt een heleboel overspanning. Deze spanning maakt dat de derealisatie blijft hangen.
Uren gamen, binge watchen van netflix series, slaaptekort. Je lichaam negeren en bewust vluchten voor je gevoel.

 

 

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727

Diepere oorzaken

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan door meerdere onderzoekers die wijzen op een hechtingsprobleem (na de geboorte) als oorzaak van depersonalisatie en derealisatiestoornis. Daphne Simeon en  Benedetto Farina en Giovanni Liotto, italiaans psychiater, stellen dat er een kwetsbaarheid voor derealisatie voorkomt bij mensen die een hechtingsstoornis hebben opgelopen in de vroege jeugd.  Een hechtingsstoornis word ook wel genoemd problematische gehechtheid, ook wel geen-bodem-syndroom, het ervaren van geen basis, (geen vertrouwen, geen zekerheid). Denk aan het kind dat een onveilige of afwezige moeder heeft ervaren, of trauma's in de vroege jeugd heeft opgelopen. Een voorbeeld dat wijst naar dit fenomeen uit mijn praktijk is een vader die vertelt dat hij altijd mee moest met zijn zoon bij de kleedkamer bij voetbal, terwijl al die andere jongens het niet nodig hadden dat vader mee ging. Een ander voorbeeld is jarenlang in het bed van de moeder willen slapen. Interessant is dat ook Clancy McKenzie, een Amerikaanse psychiater van het boek Babies Need Mothers verwijst naar een trauma dat bij jonge kinderen in de VS veel voorkomt.  Als een vrouw gaat bevallen en meerdere kinderen heeft, is het gebruikelijk dat de bevalling bij keizersnede gebeurt, en met zich mee brengt dat de moeder een week van huis is, waardoor de achtergebleven kinderen een week zonder haar moeten doorbrengen. Clancy McKenzie wijst dit verlatingstrauma aan als oorzaak voor de kwetsbaarheid voor schizofrenie. (Let wel: schizofrenie is NIET hetzelfde als depersonalisatie/derealisatie)

De directe oorzaak van derealisatie, (zie lijst) veroorzaakt een verliezen van de basis, de vertrouwensbasis.
Als er sprake is van een hechtingsstoornis of een duidelijke onveiligheid in de vroege jeugd zal ik deze ook oplossen door middel van therapie.

Ook ik ervaar dat er een (ego)kwetsbaarheid is bij mensen met derealisatie die op een pijnlijke manier zichtbaar aan de oppervlakte komt door het uitlokkende trauma of drugsgebruik. De persoonlijkheid is niet sterk genoeg om facetten van het leven aan te kunnen. Het ratio komt met noodoplossingen zoals regels en recepten, een serie ik-moet en ik-moet-niet geboden over hoe het leven moet gaan. Dit kan ook dwang (OCS) veroorzaken.

In de therapie word er aandacht besteed aan het versterken van de (te kwetsbare) persoonlijkheid en genezen van hechtingsproblemen, en met name het herstellen van het basisvertrouwen.

 

Ik zie  altijd:

Hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid.
Vechten tegen gevoelens van derealisatie. Er is geen acceptatie.
Overmaat aan controle als reactie.
In het hoofd schieten en vastzitten.

 

 

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel Ben Meijer nu voor een afspraak.

06-16015727

Lijstje top oorzaken derealisatie

  1. Drugs. Wiet, XTC, Ketamine.
  2. (Psyho)Trauma, zoals Verlies-trauma, ongeval, PTSS. Auto-ongelukken en Medische trauma's.
  3. Studiestress, werkstress, examen-stress met name bij jonge vrouwen.
  4. Burn-out.
  5. Hyperventilatie of andere angststoornis.
  6. Psychose. zie ook anhedonie na psychose
  7. Stoppen met psychofarmaca (zoals anti-depressiva, anti-psychotica, benzodiazepines etc). Ook serotinesyndroom.
  8. Gamen en met name Virtual Reality bril.
  9. Chronisch slaaptekort en oververmoeidheid
  10.  Neuro-Lyme.
  11. Extreem tekort B12.
  12. Anafylactische shock, acute vergiftiging.

Wil je van je derealisatie klachten af?

Bel nu voor een afspraak.

06-16015727