Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS)

Meervoudige PersoonlijkheidsStoornis (MPS)

Definitie – Herkennen
Als er sprake is van gaten in het geheugen in de zin van dat je tijd kwijt bent, (en ook verhaal kwijt bent) anderen je vertellen dat je ergens geweest bent en je er niets van kan herinneren. Jezelf een dag of meer later terugvinden op een andere plaats en soms ook met andere kleding, en niet meer weten hoe je daar bent gekomen, is er meestal sprake van Dissociatie Identiteitsstoornis (DIS), dit word ook wel genoemd Meervoudige PersoonlijkheidsStoornis (MPS). Er kan dan ook sprake zijn van identiteitsverwarring.
Er is dan ook spraken van alters, of losse deelpersoonlijkheden. Vaak komen mensen daar pas na jaren achter.
Dissociatieve Identiteitsstoornis ontstaat alleen als gevolg van extreem misbruik en mishandeling op erg jonge leeftijd.
Daarnaast kan er ook sprake zijn van stemmen, en dat kan zowel van de alters komen als van entiteiten.
Daarnaast zijn er meestal ook andere klachten zoals (C)PTSS, depressie, bi-polairstoornis en regelmatig ook verslavingen.

Hoewel ik hier wel ervaring mee heb, verwijs ik graag door naar Caleidoscoop.

Er bestaat een spectrum aan dissociatieve klachten, beginnend met enkele dissociatieve klachten (depersonalisatie, derealisatie, dissociatie), dissoiatieve amnesie, fugue tot aan complete complexe dissociatieve identiteitsstoornis waarbij je nog verschillende soorten hebt.